Rugpijn

Rugpijn

Rugpijn is een van de kwalen waardoor veel mensen worden gekweld. De S-vormige wervelkolom bestaat uit platte ronde botten. Daartussen liggen de tussenwervelschijven. Bindweefselbanden houden deze wervels bij elkaar. Tussen de wervels komen de zenuwen uit het ruggenmerg tevoorschijn. Iedere beschadiging of ontsteking van de wervels kan rugpijn geven. Een wervel of tussenwervel kan zelfs van zijn plaats geraken door langdurige inspanning of door plotselinge hevige inspanning. De tussenwervelschijven zijn ronde ringen van bindweefsel. In het midden zit de pulpa, dit is een geleiachtige massa. Als de tussenwervelschijf breekt puilt de pulpa uit en drukt op de zenuw. Dit is een hernia.

Wie krijgen er rugpijn?

Dat is moeilijk te zeggen. Iedereen staat bloot aan rugpijn. Natuurlijk is het ene lichaam beter gebouwd dan het andere, maar soms kan door een verkeerde beweging al rugpijn ontstaan. Maar het zijn toch vaak de mensen die lang moeten staan, aan zware inspanning bloot staan en degenen die (tegenwoordig) te lang en te gespannen achter de computer zitten. Sta wat vaker op en loop een stukje. Zorg tevens voor een goede stoel. De arbeidsvoorwaarden zijn er niet voor niets.

Thuis moet je zorgen voor een goed bed, een goed matras. Ook dit moet je regelmatig vervangen om een optimaal ligcomfort te blijven houden.

Lumbago

Een andere naam voor rugpijn is lumbago. Ook de term “low backpain” wordt gebruikt, omdat de pijn meestal in het onderste deel van de rug zit. Er is een röntgenfoto nodig om de oorzaak te achterhalen. Op de foto kun je zien of een wervel is beschadigd, of van zijn plaats is. Het verschil in beenlengte kan ook een mogelijk oorzaak van rugpijn zijn. Een maagzweer en een aandoening aan de galblaas kunnen ook rugpijn geven. Rugpijn na een bevalling duidt meestal op een ontsteking of een verkeerde ligging van de inwendige geslachtsorganen, ook een nieraandoening kan de boosdoener zijn.

Een arts zal ook kijken of er wellicht sprake is van platvoeten, of overgewicht. Hij zal pijnstillers voorschrijven of een bezoek aan het ziekenhuis om röntgenfoto’s te laten maken. De lage rugpijn bij belasting moet je in de gaten houden, het kan namelijk een indicatie zijn voor osteoporose.

Ischias

Bij ischias begint de pijn in de onderrug en loopt door naar je bil en vervolgens naar je been. Er loopt een grote zenuw vanaf de lage rug via de heup naar het been. Bij ischias heb je pijn, hevige en acute pijn, over de lengte van de hele zenuw. Nog meer symptomen bij ischias zijn:

  • Pijn in de onderrug tijdens niezen, hoesten en persen;
  • Tintelingen in de benen en voeten;
  • Spierkramp op bepaalde drukpunten;
  • Langzamere reflexen van benen en voeten.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl