Spierpijn

Spierpijn

Spierkramp is het plotseling samen trekken van een spier, zonder dat de persoon dit zelf wil. Deze spierkrampen, ook wel spasmen genoemd, komen voor bij onder andere reuma patiënten. Bijna iedereen heeft wel een keer last van spierkramp. Deze spierkramp kan ontstaan in je benen als jij jouw beenspieren langdurig hebt moeten gebruiken. Ook kan spierkramp ’s nachts voorkomen als jij je in bed omdraait. Een andere oorzaak kan een gebrekkige bloeddoorvoer in de benen zijn. Soms ook zijn een te kort aan kalk en vitaminen de boosdoeners.

Spierverwonding

Alle weefsels in ons lichaam kunnen verwond of beschadigd raken, zo dus ook de spieren. Bij een scheurtje in de spieren ontstaat er een zeer pijnlijke bloeding in de spier. Rust en een warme omslag zijn meestal voldoende om te genezen. Soms moet de ophoping van het bloed in de spier operatief worden verwijderd.

Een stijve nek

Een stijve nek is meestal onschuldig. Een stijve nek zijn vaak vastzittende spieren door:

een verkeerde houding, kou op de spieren of stress. De pijn bij een stijve nek kun je verminderen door het innemen van paracetamol. Je kunt ook eerst proberen om met een warme doek de pijn te verzachten. Bij erge pijn doe je het beide. Forceer geen bewegingen maar blijf wel in beweging. Wanneer je nekspieren erg vast zitten kan een fysiotherapeut deze los maken en daardoor de pijn verlichten en ten slotte helemaal weg nemen.

Een stijve nek is ernstig wanneer er koorts optreedt bij de pijnklachten, wanneer de pijn alsmaar toeneemt, wanneer jij je kin niet op de borst kunt krijgen, nekpijn die gepaard gaat met duizeligheid, nekpijn veroorzaakt door een ongeval en nekpijn waarbij het bewustzijn afneemt. Raadpleeg altijd een arts als jij de nekpijn niet vertrouwt.

Voorkom spierpijn na het sporten

Spierpijn wordt vaak genoemd in een adem met sporten. Hoe voorkom jij nu spierpijn na het sporten? Belangrijke tips zijn: train op een verantwoorde manier, denk aan de warming up en de cooling down, verdeel het aantal trainingen over de gehele week, train elke dag een andere spiergroep, zodat elke spiergroep de tijd krijgt om te herstellen.

Verrekken van spieren

Het verrekken van een spier is een vorm van het scheuren van spier- of pees. Het is niet heel ernstig maar wel zeer pijnlijk. De spier is uitgerekt doordat deze teveel is belast of doordat er in één keer teveel kracht op gekomen is. Het gevolg is acute en hevige pijn.

Zweepslag is het verrekken of scheuren van een spier. Zweepslag kan voorkomen in elke spier van het lichaam. Meestal komt zweepslag voor in de kuiten en de boven benen. Zweepslag is zeer pijnlijk.

Baby & Kind

Baby & Kind

Een gouden regel bij ziekte van een baby is, dat je nooit moet afwachten. Een baby is zo kwetsbaar en droogt bijvoorbeeld erg snel uit bij diarree of hevig braken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl