Alzheimer

Alzheimer

Als het over Alzheimer gaat, dan gaat het over de ziekte van Alzheimer. Dit is een degeneratieve ziekte van de hersenen. Je gaat in snel tempo dementeren als je last hebt van Alzheimer. Er zijn een aantal tekenen waardoor Alzheimer te herkennen is:

  • Hetzelfde verhaal vaak woord voor woord blijven herhalen
  • Dezelfde vragen blijven stellen
  • Eenvoudige taken niet meer uit kunnen voeren, hierbij kan al gedacht worden aan koken, iets maken of gewoon boodschappen doen
  • Problemen met betalingen doen, rekening niet meer bij kunnen houden
  • Bekende omgeving de weg kwijt raken
  • Persoonlijke hygiëne niet meer belangrijk vinden en hier niets aan doen
  • Beslissingen die men vroeger kon nemen niet meer kunnen nemen.

De hulp die nodig is bij mensen met Alzheimer

Er is hulp nodig als mensen de diagnose Alzheimer krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan hulp bij de gewone dagelijkse bezigheden. De meest eenvoudige dingen gaan niet meer vanzelf, te denken aan zelfverzorging, boodschappen doen, koken, opruimen, eten en drinken gebruiken, dag- en nachtritme vaststellen, de levensovertuiging en de kleding. Ook de conditie is van belang en mensen met Alzheimer blijven gerust de hele dag binnen, en vertellen je dat ze buiten zijn geweest. Het is voor mensen met Alzheimer zinvol om een lijstje te maken met bezigheden om toch te zorgen dat ze zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Ook is het belangrijk om de basisveiligheid te vergroten, maar ook om de doelmatigheid van de hulp te verbeteren. De communicatiemogelijkheden moeten ook vergroot worden zodat mensen met Alzheimer niet in een sociaal isolement raken.

Oorzaken van Alzheimer

Alzheimer heeft een aantal oorzaken, eiwitten spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe dat precies in elkaar zit is men nog aan het onderzoeken, maar eiwitten zijn voor mensen belangrijk en daar moet dan ook goed gebruik van worden gemaakt. Maar erfelijke factoren spelen ook een rol bij de oorzaak van Alzheimer. De erfelijkheid zou 76% zijn. Er zijn ook andere factoren zoals de rol van aluminium en kwik, maar deze aspecten worden nog onderzocht en het is nog niet duidelijk welke rol zij spelen bij de oorzaken van Alzheimer.

Hulp zoeken Alzheimer

Bij Alzheimer is het niet alleen belangrijk dat er voor de mensen zelf hulp wordt gezocht. Ook familieleden hebben steun nodig en vooral een luisterend oor. Zij kunnen hierdoor meer inzicht krijgen over het ziektebeeld van een familielid en zij kunnen hier ook rekening mee houden. Mensen met Alzheimer kunnen er niets aan doen dat zij alles herhalen en dat zij alles tien keer vragen, dit hoort er bij. Daarom is het belangrijk dat er begrip ontstaat voor deze mensen en de situatie, hulp van derden is daarom altijd belangrijk. Het is erg moeilijk als je familieleden zo ziet aftakelen en handvatten van de hulpverlening en mensen die in een zelfde situatie verkeren zijn onontbeerlijk.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl