Anorexia

Anorexia

Bij anorexia gaat het over een aandoening waarbij mensen te weinig eten zodat ze extreem mager worden. Er wordt ook wel eens gesproken over vel over been. Mensen die anorexia hebben vinden zichzelf te dik, zij kijken in de spiegel en ook al zijn ze heel mager, zij zien een dik persoon voor zich. Mensen hebben angst om aan te komen. Zij zetten zichzelf op een streng dieet en moeten veel bewegen om maar niet dikker te worden, maar helpt dit voldoende? Mensen met anorexia willen liever niets eten, want ze willen niet aankomen. Daarom staat braken bij hen ook centraal. Na het eten gaan ze al snel naar de wc en gooien er alles weer uit zodat ze zich weer leeg voelen en beter voelen. Bij anorexia spreek je van een patiënt, de persoon is echt ziek, de angst om dikker te worden is een obsessie. De persoon moet koste wat het kost dunner worden, ook al zegt zijn of haar omgeving dat hij of zij helemaal niet te dik is maar juist te dun. Anorexia is een niet te onderschatten ziekte.

Hulp zoeken bij anorexia

Als je last hebt van anorexia en je wilt hier wat aan doen dan heb je al een belangrijke stap gezet. Het is een vereiste dat je zelf inziet dat je anorexia hebt en dat je hier voor behandeld wilt worden. Er zijn dan verschillende dingen mogelijk:

- Praten met een familielid: Je gaat iemand in vertrouwen nemen, luister ook goed naar wat de ander je te vertellen heeft. Vind je het lastig om je probleem bespreekbaar te maken dan kun je het ook opschrijven en aan anderen laten lezen. Ze weten dan wat er in je om gaat en hier kun je dan als je wilt en het kunt samen over gaan praten.

- De huisarts een bezoekje brengen: De huisarts neemt de tijd voor je om te praten over anorexia, er wordt uitgelegd wat het is, wat je hier aan kunt doen en welke behandelmethoden je hebt. Je kunt pas van anorexia afkomen als je het zelf inziet en er zelf wat aan wilt doen! Zorg er daarom voor dat je het samen kunt aanpakken en bespreek de mogelijkheden zodat je er zelf ook echt helemaal achter staat, want alleen dan kan er resultaat geboekt worden na vaak een lange en moeilijk weg.

- Naar maatschappelijk werk gaan: Het gaat er om dat je het probleem over anorexia bespreekbaar gaat maken en zelf in gaat zien waar je mee te maken hebt. Als je dat in de gaten hebt dan zie je vanzelf in dat je hier wat aan moet doen, maar wat je hier aan kunt doen weet je vaak niet en je kunt het zeker niet alleen. Je kunt daarom ondersteuning krijgen. Je kunt altijd een verwijzing krijgen naar iemand die je hierbij kan helpen, een diëtist wordt vaak ook in de arm genomen om iemand met anorexia te helpen.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl