Obesitas

Obesitas

Obesitas is een steeds vaker voorkomend begrip in onze samenleving. Door onze manier van leven worden we steeds dikker. We eten vaak te vet en te zout en daarnaast drinken we veel te veel suikers. Daar bovenop komt nog het feit dat we gemiddeld veel te weinig lichaamsbeweging hebben. Al deze zaken dragen bij aan de steeds zwaarder wordende mensen, waardoor obesitas tegenwoordig een veelvuldig voorkomend probleem is. De grote maatschappelijke druk, waaronder stress, is ook een oorzaak van de steeds dikker wordende bevolking. De energiebalans is niet meer goed bij mensen met obesitas, mensen die deze diagnose krijgen hebben een verstoorde energiebalans. Je krijgt door te eten en te drinken veel meer calorieën binnen dan je verbruikt. Als je dat te lang doet dan wordt het omgezet in vetweefsel en dan krijg je overgewicht. Dit kan leiden tot ernstig overgewicht.

Signalen voor obesitas

Er wordt gesproken over obesitas als je BMI (Body Mass Index) hoger is dan 30. Dit kan een aantal gevolgen hebben. Eerst heeft het lichamelijke gevolgen:

  • Transpiratie
  • Slaapstoornissen
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • (lage) rugpijn
  • Spierpijn
  • Kanker
  • Artrose
  • Suikerziekte.

Het kan ook psychische gevolgen hebben. Je ziet dat je dikker wordt en hierdoor raak je de weg kwijt. Je wilt van je gewicht af maar doordat je gaat stressen kun je ook aankomen en ga je weer meer eten omdat je van de spanningen af wilt komen. Ook heeft het vaak praktische gevolgen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer goed reizen met het openbaar vervoer, maar ook passende kleding vinden die er mooi uit ziet is moeilijk. Je kunt je veters niet meer goed vastmaken, je kunt ook eerder arbeidsongeschikt raken.

Hulp zoeken bij obesitas

Obesitas gaat vaak gepaard met een laag zelfbeeld en een gebrek aan vertrouwen. Hulp zoeken gebeurt daarom vaak veel te laat waardoor het probleem stukken groter is geworden dan het aanvankelijk was. De weg terug is vaak een zware en gaat gepaard met allerlei problemen. De huisarts of een diëtist kan in veel gevallen hulp bieden in deze weg terug. Belangrijk is dat je zelf terug wilt en bereid bent om daarvoor dingen te doen. Het is daarom goed dat je nu in gaat zien waarom het goed is om van obesitas af te komen. Je kunt dit vaak niet alleen, je moet dan hulp inschakelen van een specialist. Samen kun je er aan gaan werken en dan zorg je er voor dat je binnenkort weer op je ideale gewicht bent. Het vergt wel wat motivatie en doorzettingsvermogen, maar waar een wil is, is een weg. Stop obesitas en ga stap voor stap naar jouw ideale gewicht. Het is een zware strijd, waar je sterker uit komt.

Slapen & Vermoeidheid

Slapen & Vermoeidheid

Slapen en vermoeidheid, het hoort bij elkaar, als je moe bent ga je slapen. Maar zo eenvoudig is het niet voor iedereen. Het kan zijn dat je last hebt van inslaapproblemen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl