Reuma

Reuma

Als het over reuma gaat, dan gaat het over meer dan 100 verschillende aandoeningen die zich aan het bewegingsapparaat kunnen voordoen. Deze ongemakken worden nooit door een ongeval veroorzaakt. Er kunnen verschillende klachten zijn bij mensen die last hebben van reuma. Veel vormen van reuma zorgen voor pijn en voor stijfheid in de gewrichten, of in de spieren. Mensen kunnen zich hierdoor minder goed bewegen en kunnen beperkingen hebben in het dagelijkse leven. Je kunt jezelf ook moe en lusteloos gaan voelen door reuma. De klachten kunnen erger worden maar ze kunnen ook verminderen, door therapie, de juiste bewegingen en de hoeveelheid van bewegen, maar ook door ontspanning.

Chronisch of niet?

Reumatische aandoeningen zijn vaak chronisch. Je kunt er dus niet van genezen, maar je kunt wel door middel van behandelingen zorgen dat je minder pijn hebt en zoveel mogelijk zelfstandig alles kunt blijven doen. Er zijn ook tal van hulpmiddelen die het leven van iemand met reuma kan vereenvoudigen.

Jeugdreuma kan in sommige gevallen heel mild verlopen, omdat de medicijnen goed aanslaan. Er zijn ook kinderen die reuma krijgen en daardoor een groeiachterstand oplopen.

Reuma is een niet te onderschatten aandoening, die het leven van de patiënt enorm negatief beïnvloedt.

Hulp zoeken bij reuma

In eerste instantie heb je bij pijn en ongemak niet meteen in de gaten dat het om reuma gaat. Onderzoek moet dit uitwijzen en de diagnose stellen. Wanneer reuma in de familie vaker voor komt zul je er eerder aan denken, dan wanneer reuma voor jou onbekend is. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. Hij of zij zal je adviseren om röntgenfoto’s te laten maken in het ziekenhuis en om een bloedonderzoek te doen. Röntgenfoto’s laten een ontsteking of een slijtage zien van de pijnlijke gewrichten. Er wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen ontsteking en slijtage. Een gewrichtsontsteking is reumatische arthritis en als er sprake is van slijtage dan spreekt men van artrose.

Vocht, warmte en kou hebben invloed op reuma. Op warme dagen zal een reuma patiënt minder last ervaren dan op koude en vochtige dagen. Blijven bewegen is de gouden regel bij reuma. Deze regel staat geduldig op papier, maar is niet altijd even eenvoudig uit te voeren bij iemand met veel pijn en ongemak.

Je kunt je als reumapatiënt vaak niet begrepen voelen. Je hebt veel pijn, bent uitgeput zonder dat je inspanning hebt geleverd. Niet altijd is reuma zichtbaar, soms zie je de vergroeiingen wel. Vind je in jouw omgeving nergens een luisterend oor, denk dan aan de Reuma Vereniging, zij kan ontzettend veel voor je betekenen.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl